הורדנו את הסלים ונעמדנו סביב עץ הזית. סבא זית נאנח וחייך, סופסוף מישהו שם לב שהוא שפוף וענפיו מגיעים לאדמה עמוסי זיתים שחורים ועסיסיים.
מאז שגיליתי את הגשם אנחנו יוצאים למסוק זיתים כל שנה. עם המשפחה, עם סיורי ליקוט, עם תלמידי קורסים- מתי שרק אפשר. למסוק זיתים זה סוג של מחאה שקטה לבחור לחיות לאט.
לבחור בתהליך. לבחור לפנות את הזמן לעבודה קשה, שאי אפשר לאכול מיד, שלוקחת שבועות של סבלנות וציפייה, מלח גס וציפה אחת של כרית. את ההזמנה למסוק זיתים קיבלנו לפני שבוע מהשמיים- בצורת גשם ראשון. היורה הוא הזמנה לצאת החוצה לנשום אוויר נקי רגע לפני החורף האמיתי וללקט את כל השפע שמחכה לנו בחוץ- תרופות לחורף, מתכוני יופי ואוכל אמיתי שימלא את המזווה לכל השנה.
אם מקשיבים לגשם- מוסקים זיתים.
אם מוסקים זיתים- חייבים מזווה.
ואם יש מזווה מלא – כבר יהיה מי שיגיע לשבת ולאכול ממנו.
וזה מה שסבתות עשו דורות על גבי דורות במשך שנים. המזווה היה הסוד שלהן. בדיוק כמו שהיום נשים רבות שומרות קצת כסף בצד או אפילו חשבון נפרד בבנק- עבורן ההבטחה לשפע והמחבוא הסודי היה המזווה. חדרון קטן וחשוך עמוס מדפים מלאי כל טוב- זיתים לכל השנה, צימוקים ופירות קיץ מיובשים, ריבות אתרוגים ותפוחים, ליקר דובדנים מהעץ, צמחי מרפא יבשים, זעתר ריחני, ושאר אוצרות החיים. היום עם המקרר, המקפיא וסופר בכל פינה המזווה כאילו איבד מקסמו, אבל רק כאילו. כי המזווה הביתי הוא הרבה מעבר לכל אלו. מעבר למזון צמחים ויין המזווה משמר את היצירתיות והחיבור לעונות השנה. הרי זיתים בשלים רק בתחילת הסתיו- אם תרצו להנות מהם כל השנה לכו למסוק כמה ק”ג שיספיק לשמן וזיתים לכל השנה. גם ענבים בוצרים בקיץ, ותאנים ושקדים ותפוחים- ובעצם לכל צמח ופרי ועשב יש זמן מסויים לקטוף, לארות, למסוק, לבצור, לגרגר.
ומעבר למקום ההישרדותי זה הזמן שהם קוראים לנו לצאת- לטפס עליהם, להכין צנצנות, לטייל במקומות שם הם גדלים וצומחים- ולהתנסות באומנות העתיקה של כבישת ירקות, הכנת ליקרים ריבות ויינות, מיצוי צמחי מרפא ותרופות לכל המשפחה. ופיתוח מערכת יחסים עונתית עמוקה ומרפאת עם הטבע. בתפיסת הרפואה הקונבנציונאלית הגוף הוא מכונה- וכשהיא מתקלקלת בצורת מחלה או פגיעה לוקחים אותה למוסך, כלומר- לרופא והוא היחיד שיכול לתקן אותה. (במקרה הטוב)
בתפיסת ההרבליסטים העתיקים- שומרי חכמת האדמה- הגוף הוא מנגנון מושלם ומופלא- והטבע בכבודו ובעצמו מזמין אותו למערכת יחסים עם צמחים, פירות,שמנים,אגוזים,שרפים ועצים כדי לחזק אותו ולחיות בשיא החיות היצירה ובריאות ידי ביד עם עונות השנה. והמזווה הוא התזכורת והסוד לכל זה.
אז זה הזמן להתחיל עם צנצנת קטנה של זיתים מעשה ידיכם- מחקרים עדכניים וזקנים עתיקים מראים ששתיית כף שמן זית ביום שומרת על זכרון פעיל, עור צעיר ובריא והפחתה בכאבי פרקים וכאבים ראומטיים. שמן זית נפלא לעיסוי יומיומי בעיקר בחורף, הוא עשיר בויטמין E, נוגדי חימצון אנזימים חיוניים ומאפשר ספיגה של ויטמינים המגיעים מירקות ופירות חיים.
אז מסיק זיתים מזווה מלא וקצת נחת לכולנו:
מתכוני זיתים:
- זיתים שחורים: קוטפים 1.5 ק”ג זיתים שחורים
- מכניסים לתוך ציפת כרית או שקית בד כותנה
- מוסיפים 2 ק”ג מלח גס ומערבבים היטב.
- תולים במקום מוצל –שק הזיתים יטפטף מעט, מנערים מידי פעם כדי לפזר את המלח בפנים.
- אחרי חודש מוציאים וטועמים- אפשר לשמור בצנצנת עם שמן זית .
- שמן עיסוי אנטיויראלי לחורף:
1 כוס שמן זית בכבישה קרה
10 טיפות שמן אקליפטוס רדיאטה (המתאים גם לתינוקות)
9 טיפות שמן אתרי לבנדר.
יש לערבב את כל הרכיבים ולהעביר לבקבוק מתז נוח לשימוש
לשימוש: לאחר המקלחת יש לעסות את הגוף כולו ובעיקר את אזור החזה למניעת שפעת ומחלות חורף.
נסו וספרו לי איך ומה עבד עבורכן….
————————————————————————————————————–
אסתר לחמן- בעלת “ערוגות-קוסמטיקה אורגנית” ,מנהלת ביה”ס לצמחי מרפא ורוקחות טבעית, ומחברת הספר “רוקחות טבעית –מתכונים שימושיים לכל יום” (חדש!) www.habosem.com
קורס צמחי מרפא נפתח מיד אחרי חנוכה- ההרשמה בעיצומה.