מחקר חדש שפורסם בחודש פברואר האחרון בכתב העתScience Advances מזהיר מפני הסכנות החמורות הטמונות בחלק מחומרי הניקוי. אסתר לחמן, מנהלת המותג “ערוגות” רקחה לכן כמה מתכונים ריחניים וטבעיים לחומרי ניקיון שלא יסכנו את בריאות המשפחה. אז לפני שאתן ממשיכות בקדחת הניקיונות לפסח, עצרו וקראו כתבה זו
מה השתנה הפסח הזה? מסתבר שמעט מאד. שוב כמדי שנה אנחנו פותחות במרוץ הניקיונות השנתי. ושוב, כמדי שנה, מאות ישראלים ימצאו את עצמם בחדר מיון כתוצאה מכוויות עור וזיהום בכלי הנשימה בעקבות שימוש בחומרי ניקוי מסוכנים. יש כמובן גם את אלו שלא נפגעים באופן קשה, אבל כשיגיעו לליל הסדר מנומנמים ורדומים הם לא יבינו שלא מדובר רק בעייפות, אלא תופעות שהן תוצאה ישירה של שימוש בחומרים רעילים.
לאחרונה פורסם מחקר חדש שנערך באוניברסיטת פרדו (Purdue university), אוניברסיטת מחקר באינדיאנה, ארצות הברית, שכולל אזהרה חמורה מהסכנות הטמונות בחומרי ניקוי. מהמחקר עולה שהנזק של נשימת חומרי ניקוי מרצפות בתווך זמן של 13 דקות מזמן השטיפה חמור באותה מידה כמו עמידה מול אגזוז של מכונית ממונעת ושאיפת האוויר הנפלט ממנו. בין היתר מוסבר כי חלקיקים הנפלטים מחומרי הניקוי מייצרים זיהום כימי קשה שפוגע בעיקר בריאות ובעור. בחשיפה ממושכת לחומרים אלו עלולות להיווצר מחלות כרוניות כמו אסטמה, ברונכיטיס ואף סרטן. עוד נכתב במחקר שריחות הבושם שחומרים אלו מדיפים יוצרים תעתוע שגורם לנו לבחור בחומרים רעילים ומזיקים שוב ושוב בלי לקחת בחשבון את הסכנות החמורות הטמונות בשימוש בהם. המחקר שפורסם ב- 25.2.22 בכתב העת Science Advances מעורר דאגה חמורה מאוד בישראל, בעיקר בימים אלו כשאנחנו בעיצומן של עבודות הניקיון לקראת פסח.
כדי להפחית נזקים ממליצים מומחים בישראל לקרוא היטב את רשימת האזהרות על אריזות חומרי הניקוי ולא להתפתות למשפטים שגורמים לנו לחשוב בטעות שמדובר בחומר לא מזיק, כמו למשל התווית המתעתעת- “ידידותי לסביבה”. “זה לא תקן. זה חלק מעניין שיווקי”, אומרת ד”ר מרינה צדקין- תמיר מהמכללה האקדמית רמת גן, ד”ר לפרמקולוגיה קלינית ומומחית לרעלים וזיהומים. צדקין- תמיר מספרת שהזדעזעה כשנחשפה למחקר שנערך באוניברסיטת פרדו ושפורסם לאחרונה: “במחקר מדגישים החוקרים שכל מי ששוטף רצפות או מנקה את הבית באמצעות חומרי ניקוי קונבנציונליים, ניזוק באותה מידה כמו המתדלק בתחנת הדלק”. החוקרים במחקר ממליצים לא להיכנס לחדר מיד לאחר ששטפו בו את הרצפה. “כדאי לחכות לפחות 13 דקות אחרי השטיפה וגם אז זה עדיין מזיק, אבל פחות”. עוד היא ממליצה- “לקראת ניקוי הבית ושטיפת רצפות כדאי להשתמש בכפפות ובמסכות נגד כימיקלים, שנמכרות בחנויות לסיוד וצביעת הבית. והכי חשוב- כשמנקים את הבית כדאי להקפיד שהילדים לא יהיו באזור”.
כשהולכים לקנות חומרי ניקוי מה את ממליצה לבדוק?
“כשאתם רוכשים חומרי ניקוי כדאי שתקראו היטב את הרשום על האריזות ותיקנו מוצרים עם תו תקן אירופאי שהוא מחמיר יותר מהתקן האמריקאי והתקן הישראלי”.
זה אומר שעדיף לקנות חומרי ניקוי מתוצרת אנגליה או איטליה ולא מתוצרת ארצות הברית או ישראל?
“נכון מאד. גם באוסטרליה וביפן התקנים מחמירים וטובים. בארץ אין תקן טוב וחשוב מאוד שבמשרד הבריאות ידאגו לעשות שינוי גם בתקן לחומרי ניקוי וגם בתקן למוצרים קוסמטיים. בשני המקרים התקנים לא מספקים והתוצאה היא שאנשים שסובלים ממחלות קשות כמו אסטמה וסרטן ולא יודעים שזה כתוצאה משימוש בחומרים כמו נוזלי רצפה מבושמים שבחלק מהם יש חומרים מסרטנים. זה אגב, נתון, שהוכח מדעית”, מדגישה ד”ר צדקין- תמיר.
סכנה למערכת הנשימה וללב
לפי הערכות שונות כ- 70 אחוז מהישראלים מוגדרים כ”חולי ניקיון”, רובם נשים. ד”ר צדקין- תמיר מבינה שלא תוכל לשכנע את כל חולי הניקיון להפטר מהאקונומיקה, אבל היא כן ממליצה לנקוט בכמה צעדים קטנים שיוכלו למזער את הנזקים בטווח הארוך: “חשוב לפתוח חלונות לפני התחלת הניקיון. קצת אבק מזיק פחות מריחות האקונומיקה וריחות נוזלי הרצפה המסרטנים ואבק זה לא חמץ”.
“לקראת חג הפסח יש לאנשים נטייה לבלבל בין ניקיונות לבין הרעלת הבית והילדים”, אומרת אסתר לחמן, מחברת הספר “רוקחות טבעית – מתכונים שימושיים לכל יום”, מנהלת המותג לקוסמטיקה טבעית “ערוגות”, מנהלת ומרצה בכירה בבית הספר הישראלי לצמחי מרפא בחוות “שיח השדה”. לחמן שמתגוררת במושב שובה ליד נתיבות, עם בעלה וחמשת ילדיה, מפיצה ברחבי הארץ באמצעות קורסים והרצאות ואת הדרך לחיים נקיים מרעלים. מסתבר שזה אפשרי. “תתעוררו לקראת פסח ואל תשתמשו בחומרים הקונבנציונליים כמו חומרים לניקוי תנורים ואקונומיקה שהם חומרים מזהמים שפוגעים גם במערכת הנשימה ולפעמים אפילו בלב”.
לאור ניסיונה האישי, כאישה דתיה שמקפידה על ניקיונות הבית לקראת פסח, לחמן מציעה אלטרנטיבה בריאה שגם חסכונית יותר. “בערך שבועיים אחרי פורים, כמה ימים לפני מרוץ הניקיון לקראת פסח, אני קונה חמש ליטר חומץ. לזה אני מוסיפה מלח לימון, וסודה לשתייה. וזהו. זה יהיה ארסנל חומרי הניקוי שלי השנה מי שאוהב ניחוחות עמוקים יותר, יכול תמיד להוסיף שמנים אתריים אנטי בקטריאליים ואנטי וויראליים (כמו שמן לבנדר או תפוז)”.
לחמן מתארת את התהליך של הכנת חומרי הניקוי ומוסיפה שכשמדובר בחומרים לא מסוכנים, גם הילדים יכולים להצטרף לחגיגת הניקיון בלי שנצטרך לחשוש לבריאותם. “אני מערבבת את כל החומרים בתוך ג’ריקן ומזמינה את הילדים לארוחת פירות הדר. את הקליפות שומרים בצד ומתחילים בהכנת חומרי ניקוי ביתיים שהם אפקטיביים בצורה מפתיעה ושניתן לנקות איתם את הבית ולנשום מלוא הריאות אוויר נקי, בלי מיגרנות, בלי צריבות בידיים ובעיניים ובלי צרחות אזהרה לילדים שיתרחקו. אצלי בבית אין יותר בקבוקים רעילים מתחת לכיור, אין הוצאות כספיות גדולות על חומרי ניקוי ויש בית נוצץ נעים בריא וריחני”.
גם במשרד הבריאות פרסמו בתחילת חודש מרץ הודעה שכוללת בין השאר נתונים מדאיגים של המכון הארצי למידע בהרעלות, בקריה הרפואית רמב”ם, לפיהם מידי שנה חלה עלייה מדאיגה במספר הפניות למכון בשבוע שלפני חג הפסח, בעקבות חשיפות לחומרי ניקיון. למשל, בשנת 2021, בשבוע שלפני פסח היו 983 פניות למרכז, עליה של כ-25 אחוז ביחס לממוצע השבועי בשנה זו. יותר ממחצית מהפניות היו עקב פגיעה מחומרי ניקוי, חיטוי והדברה ביתיים. “הדוגמאות השכיחות הן אקונומיקה, סבון, חומרים לניקוי שומנים, מסירי אבנית ועוד”, מציינות ד”ר יעל לוריא, מנהלת המכון הארצי למידע בהרעלות ואורלי סילבינגר, מנכ”לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, ששיתפו פעולה בהכנת הודעת משרד הבריאות. כדי להקדים תרופה למכה שלא כתובה בהגדה של ליל הסדר, הן מפרסמות כללים לשימוש ביתי בטוח בחומרי ניקוי ובתרופות. בין היתר הן ממליצות לאחסן חומרי ניקוי ביתיים בארון סגור ללא גישה לילדים. את חומרי הניקוי והחיטוי יש לסגור היטב ולהחזיר למקום מיד אחרי השימוש. הן מוסיפות כי ילדים רבים נפגעים כאשר ההורים מנקים ושחשוב להקפיד להשאיר את חומרי הניקוי באריזתם המקורית ולא לתת לילדים לנקות יחד איתכם בעת השימוש בחומרים אלו. למרות האזהרות וכללי הבטיחות לפי נתוני המכון הארצי למידע בהרעלות, מחצית מהפניות למכון בשנת 2021 היו בנוגע לפעוטות ולילדים מתחת לגיל שש.
התחליפים הטבעיים שניתן להכין בקלות בכל בית
אסתר לחמן, בעלת “ערוגות- טיפוח אורגני” מציעה כמה מתכונים פשוטים, ריחניים ובטוחים לשימוש, שאפשר להכין בקלות בכל בית. מומלץ לנסות ולצרף את הילדים לחגיגה. גם אתן תתמכרו.
משחת הזהב: מדובר במשחה איכותית ועוצמתית לניקוי כללי, לניקוי משטחים, ברזים, שיש, כיורים ועוד. מניחים בצנצנת גדולה קליפות פרי הדר ומכסים בחומץ. אחרי יומיים מעבירים לבלנדר ומערבלים. התוצאה – ‘משחת זהב’ ריחנית ומדהימה אותה נעביר לצנצנת נוחה לשימוש.
אקונומיקה טבעית: כוס סודה לשתייה, כוס חומץ ועוד עשר טיפות שמן אתרי לימון. מוזגים לצנצנת נוחה לשימוש ומערבבים את כל החומרים למרקם משחתי.
חומר לניקוי רצפות: מוסיפים לדלי מים פקק חומץ וחמש טיפות שמן אתרי מנטה. הרצפה תבריק והנמלים לא יעזו לחצות אותה בשבוע הקרוב.
ניקוי כיריים: מפזרים סודה לשתייה ומנגבים במטלית רטובה. למשחה חריפה יותר ניתן להשתמש במשחת האקונומיקה הטבעית שהכנתם מראש. מומלץ וכדאי להשתמש בכפפות.
תכשיר להסרת שומנים: ערבבו חצי כפית סודה לשתייה, רבע כפית סבון נוזלי (אקולוגי) ושתי כוסות מים חמים. מזגו את הנוזל למיכל ספריי. כיוון שהסודה לשתייה עלולה לצרוב את העור – זכרו להשתמש בכפפות.